Oms logistika

Nisam pisao o OMS teticama ( operation management support)
Nas centar ima 6 teta koje daju podrsku vozacima I custumers . One su rasporedjene da uvijek imaju dvije u toku smjene a ponekad i tri u smjeni i rade od 5 ujutro do 12 navece zavisno od smjena. Ujutro je njihova obaveza da se pripremi diad ( scener rucni komp) I da se ucitaju sve dostave,da se pripreme high value pkg i call tags. To sve mora da ide kao podmazano i da je sve spremno i 1h prije dolaska vozaca. Kada vozaci stignu krenu da ih “grickaju” treba ovo treba ono🙂 . Smjene poslije 9h rade nadzor vozaca i pomazu custumers oko njihovih zahtijeva. Mi komuniciramo sa centrom putem diad tekstualno, te tetice kucaju sve sto treba da se uradi salju demand pick ups I rijesavaju sve te logisticke stvari.
Jednom sam imao prilike da vidim te njihove softvere i programe,veoma zanimljivo🙂 . Oni imaju dosta izvjestaja koje moraju davati managmentu o produktivnosti vozaca o mogucim zastojima ,late air delivery itd.

Ekipica poslije 2h je spremna za razne karafeke oko prebacivanja pick ups , fokusiranja oko pomoci jednih vozaca drugim vozacima ali sve pod kontrolom managmenta.

I zadnja ekipa koja pocinje poslije 6h je ona koja docekuje vozace I stara se oko air volume , ground volume and high value pkg. Ta zadnja oms ne odolazi dok zadnji vozac ne dodje u hab I to sve zavrsi sto se tice izvjestaja. Ti zadnji izvjestaji su o clerk pkg i da li su svi procesuirani kroz sistem tj jel vozac selektovao I povukao te pkg iz Package car a Clark ih sheet na pravu adresu ili returns to sender.
Taj OMS posao zna nekada biti jako stresan posto je u pitanju 80 vozaca na cesti i uvijek su neki problemi a i svi ti izvjestaji svaka dva sata o produktivnosti,. Zanimljivo je da oni uvijek prijavljuju taj red flag ako vozac nema nikakvih aktivnosti 5 min a nije na pauzi, izvjestaje o brzinama dostave ma svakojaka sranja.
Na njima uvijek bdije centar manager I superivizori ( kada nisu na cesti), oni nadziru svu komunikaciju i koji ce se koraci preuzeti u odredjenim situacijama.

Leave a comment